Karadeniz hattı boyunca üretilen pideler incelendiğinde yerel özellikleri, pişirme kıvamı, damak zevkleri açısından Samsun ilinde yapılan pidelerin karakteri göze çarpmaktadır.
Çarşamba Pidesinin yapımında unundan, kıymasına, soğanın doğranış şekline ve hatta mayasına varıncaya kadar diğer pidelerden farklı yöntemler uygulanmaktadır.
Pidenin hammaddelerinden biri olan unun gıda güvenliği, kaliteye ve sağlığa uygunluğu önem arz eder. Unun beklemiş ve dinlenmiş olması, pide hamurunda kullanılan un ve su oranı, hamur içerisine koyulan un, su, tuz, maya ve şeker miktarı, iç harcına koyulan tüm malzemelerin taze olması ve meşe odunuyla ısıtılmış taş fırınlarda pidenin pişirme yöntemi ile pişme süresi Çarşamba pidesini ayrıcalıklı bir lezzet kılmaktadır.
Hamurun mayalanması hususunda günümüzde yaş maya (fırıncı mayası) kullanıldığı gibi yöresel etkiden dolayı daha çok ev tipi maya kullanılmaktadır.
Çarşamba pidesinin ayırt edici özelliklerinden birisi de pideye sürülen tereyağının Çarşamba’da üretilmiş olması gerektiğidir.
Çarşamba Pidesi Tescillenmiş lezzetiyle Çarşamba için önemli bir değer oluşturmaktadır.
#pide #çarşambapidesi #samsun #çarşambaticaretborsası